Kategorie
 
 
 
 
 
HRC tvrdost oceli

K měření tvrdosti materiálů nám slouží Rockwellova stupnice, která konkrétně měří tvrdost oceli. Patří mezi statické zkoušky, přičemž je v souladu s normou ČSN EN ISO 6508-1. Vědět jakou tvrdost má náš nůž je velmi důležité, protože tvrdá ocel se sice těžko brousí, ale zůstane dlouho nabroušená. Avšak na druhé straně měkká ocel se brousí lehce, ale také se rychle otupuje.

 

Jak zkouška podle Rockwella probíhá

 

HRC stupnice nám slouží jako pomůcka při určení tvrdosti materiálů. Tyto materiály se testují se zátěží pomocí diamantu o váze 150kg (1500N). Tedy zde jde o to, že když se daný předmět zatíží pomocí zmíněného diamantu, jaká škoda na něm vznikne, jak do hloubky do něj diamant vrypne.


Rozdělení HRC tvrdosti

  • 40-45 HRC patří pro sekery, dláta, apod.
  • 52-56 HRC určuje běžné kuchyňské ocelové nože
  • 55-62 HRC je kvalitní čepel nože
  • 59-61 HRC sem se již řadí velmi kvalitní kuchyňský ocelový nůž
  • 65-67 HRC jsou velmi kvalitní japonské ocelové čepele
  • 66 HRC patří čepelím, které jsou zpracovávány práškovou metalurgií

Další stupnice mechanického zkoušení kovů

  • tvrdost podle Grodzinského
  • tvrdost podle Vickerse
  • tvrdost podle Knoopa
  • tvrdost podle Brinella
 

Přidat komentář:

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze